Zermatt

Zermatt

Zermatt är en fridfull alpby långt ifrån storstädernas stress och larm. Här finns inte ens bilar på gatorna, så friden blir total. För den som söker lugn och ro och vänlig atmosfär, är Zermatt det rätta valet.

Zermatt är framför allt en ort som lockar de som stannar en hel säsong och de som älskar skidåkningen i sig. Den som väl hittat hit har en tendens att återkomma. Givetvis är skidåkningen helt ultimat här, och det är nära mellan by och liftar. Det är tur det. Det finns inte en bil på gatorna utan det är hästdroskor och elbussar som gäller.

Bergen som omger Zermatt är tjugo till antalet och alla är de över 4 000 meter höga. Klein Matterhorn erbjuder glaciäråkning och det känns som om man är på toppen av Europa. Vilket ju faktiskt nästan är sant. De många andra backar ligger ofta mot norr vilket garanterar pudrig snö i mängder. Liftköerna är minimala och överallt syns Matterhorn, mest känt för att vara Toblerones logga.

Byn har så mycket mysfaktor en alpby kan ha. Husen är byggda i klassisk alparkitektur och restauranger och barer är gemytliga. Hit kommer kändisar i mängder för att finna frid och ro, så även vår kungliga familj. Inte undra på det med allt det unika som Zermatt har att erbjuda.