Jobba i Alperna

Om du är sugen på att kombinera bra skidåkning med att jobba utomlands, då är ett säsongsjobb i alperna någonting för dig. Nu kan du utbilda dig till reseledare eller skidinstruktör hos STS Alpresor.

Det finns även andra jobb, inom hotell och turistnäringen som t.ex. bartender, kock, diskare, servitör mm. Lättaste sättet att få ett jobb på en skidort är att åka ner och vara på plats så att du kan besöka olika arbetsgivare som du kan tänka dig och visa vad man går för. Tänk på att när man väl fått ett jobb i alperna så är det lättare att byta till ett annat.

Om man säsongar i alperna för att åka skidor så bör man tänka på vilket jobb man tar då vissa jobb påverkar dina möjligheter till att åka skidor.

Jobba som bartender
Bartender är ett jobb som många tycker passar bra med att kombinera med en säsong i Alperna, dels för att det kan innebära att man får en hel del dricks och framförallt att man arbetar på kvällarna vilket gör att man har hela dagarna fria för skidåkning och andra aktiviteter. Om du vill arbeta som bartender i Alperna är det bra om du har erfarenhet av att arbeta som bartender eller att du har gått en bartenderutbildning. Största chansen att få ett bra jobb i en bar eller restaurang är att vara nere på plats i skidorten tidigt på säsongen i december då arbetsgivarna inte fyllt alla platser.

Jobba som skidlärare
Om du vill jobba som skidlärare i alperna då behöver du ha en giltig skidlärarutbildning med intyg. Som skidlärare så jobbar du under liftarnas öppettider vilket gör att man får väldigt lite egen skidåkningstid dock så har man stora möjligheter att lära sig lite mer språk. Här kan det vara smart att kolla på de olika skidorternas hemsidor.

Jobba som reseguide eller reseledare
Om du vill arbeta som reseledare så krävs det att du gillar att arbeta med många olika typer av människor. Som reseledare så kan du få göra allt från transfer mellan skidort och flygplats, utflykter, barrundor, hjälpa till vid problem och mycket mer. Du kan också vara bussguide och följa med en buss från Sverige till alperna. Om du vill bli reseledare så måste du först ofta gå reseföretagets internutbildning visa av dem är på plats och visa hemma i Sverige. Som reseledare är det ditt uppdrag att se till att alla resenärer får en fantastisk skidresa eller sommar semester.

Bra tips inför säsongsjobbet
Vissa länder kräver arbetstillstånd, så kolla upp det innan du åker. Du kan läsa mer om vad som krävs på Arbetsförmedlingens hemsida. Tänk på att ha ett bra och representativt cv som är översatt till engelska som du dels kan skicka ner till arbetsgivare, men också ha med sig då man söker säsongsjobb på plats. Se till att ha en liten buffert ifall det skulle strula till sig så att du i varje fall tar dig hem, alternativt köp en tur och retur resa.

Några bra sajter för att läsa mer om att arbeta i alperna:

http://www.blueberrysprak.nu/utlandsarbete/tyskland.asp

http://www.langley.eu/sv/jobb/