Chamonix

Chamonix

Chamonix är en av Europas äldsta skidorter, redan under slutet av 1700 talet öppnades det första boendet för turister i chamonix. Då var det framför allt sommar aktiviteter som bergsbestigning och klättring som var populärt och 1786 bestegs Europas högsta berg Mount-Blanc. Fortfarande är det flest turister i chamonix under sommaren men vinter säsongen ligger inte långt ifrån, staden är full av turister året om som är där för att klättra, åka skidor, åka snowboard, cykla mountainbike, paragliding mm.

Chamonix ligger i den nord västra delen av alperna endast 1,5 mil från den Schweiziska gränsen och lika långt från italien och orten Courmayeur genom en tunnel under Mount-blanc. Chamonix har ca 10.000 invånare, till detta så har staden ca 100.000 besökare per dag på sommaren och 60.000 per dag på vintern.

Skidåkning i chamonix
Les Grands Montets

Här börjar åkningen på 3300meter. Här erbjuds enorma möjligheter till bra offpiståkning och ett stort urval av pister som får de svenska fjällen att kännas som barnbackar. Om det har snöat så bör du vara ute tidigt då detta är ett väldigt populärt område för lössnöåkning. Här finns det också en snowpark och en boardercross anläggning förde som är intresserad av freestyle.

Le Brévent/Flégère

I Le Brévent/Flégère kan man hitta blandad åkning, allt från lättare backar till mer avancerade, detta gör attt man här har möjlighet att ta med sig barnen på högre höjder kanske i den charmiga äggliften. Området erbjuder en fantastisk utsikt över de angränsande alperna och det mäktiga berget mount-blanc. Sytemet ligger mot syd så här kan man både få bra skidåkning och en fin solbränna samtidigt. Le Brévent/Flégère är det skidområde som ligger närmast centrala Chamonix.

Le Domaine de balme

Här finns det många backar framför allt röda och blå som är mjuka öppna och kantras av en och annan snö täckt timmerstuga. Från detta system kan man ta sig ner till Vallorcine i Schweiz.

Les Houches

Här finns det gott om blandad åkning. I Les Houches brukar det inte vara lika mycket besökare som i de andra delarna av Chamonix.

Vad kan man och bör man göra? aktiviteter, äventyr, restauranger, Chamonix är som sagt inte bara skidåkning utan här finns det något för alla. Här finns ett väldigt aktivt nattliv med allt från afterski till kasino och nattklubbar. Chamonix har ett riktigt bra utbud av restauranger allt från små hål iväggen där man kan äta hamburgare med strips på till två stjärniga restauranger med tolvrätters avsmakningsmenyer och enorma vinkällare. Resa till Chamonix gör man lättast genom att flyga till Geneve och sedan buss över gränsen som tar ca 1h.